Faydalı
Balığı təhlükəsiz saxlamağın
Faydalı
96

Balığı təhlükəsiz saxlamağın 5 qızıl qaydası

Balığın təhlükəsiz saxlanması sağlamlığınız üçün çox vacibdir, çünki düzgün saxlanmadıqda balıq qida zəhərlənməsinə səbəb ola bilər.

 E-saglam.az xəbər verir ki, balığı təhlükəsiz saxlamaq üçün aşağıdakı qaydalara riayət etmək kifayətdir:

 Alarkən diqqət edin:

  • Balığın gözləri şəffaf və parlaq olmalıdır, bulanıq və ya çuxurlu olmamalıdır.

  • Qoxusu dəniz qoxusuna bənzər olmalıdır, turş və ya xoşagəlməz qoxu olmamalıdır.

  • Qılafı və dərisi parlaq, sümüyü sərt olmalıdır.

 Soyuducuda saxlama:

  • Çiy balıq 0–4°C temperaturda saxlanmalıdır.

  • Ən yaxşı üsul: balığı süzülmüş buz üzərində və ya hava keçirməyən qabda saxlayın.

  • Soyuducuda çiy balıq 1–2 gün saxlanıla bilər.

Dondurucuda saxlama:

  • Balığı dərhal dondurun, xüsusən çiydirsə və 1-2 gündən çox saxlamalı olacaqsınızsa.

  • Hava keçirməyən paketdə və ya dondurucu torbasında saxlayın.

  • Balıq növünə görə dondurucuda 2–6 ay arasında keyfiyyətini itirmədən qala bilər:

    • Yağlı balıqlar (losos, skumbriya): 2-3 ay

    • Ağ ət balıqları (morina, qızılbalıq): 6 aya qədər

Hazırlayarkən:

  • Balığı hazırlamadan əvvəl yuyun və təmiz kəsici taxta istifadə edin.

  • Çiy və bişmiş balığı ayrı saxlayın, çarpaz çirklənmənin qarşısını alın.

 Qoxu və görünüşə baxın:

  • Qoxusu dəyişibsə və ya yapışqan, sümüksüz, parlaq olmayan bir səth varsa, balığı istifadə etməyin.

Tərcümə: Nəzrin Abbas

E-saglam.az


Bizi Facebook-da izləyin
Bizi Instagram-da izləyin

Yeniliklərdən xəbərdar olun

Həftəlik tibbi xəbərlər və məsləhətlər üçün abunə olun