Tibbi xəbərlər
Alimlər qoxunun xoş və ya xoşagəlməz olmasına beynin
Tibbi xəbərlər
157

Alimlər qoxunun xoş və ya xoşagəlməz olmasına beynin necə qərar verdiyini kəşf ediblər

UF Health-in yeni araşdırması bəzi qoxuların niyə iyrənc olduğunu və beynin onlara necə emosional reaksiya verdiyini izah edir.

Mikrodalğada sobada bişirilən balıq təkcə mətbəxdə qalıcı bir qoxu deyil, həm də xoşagəlməz xatirələr buraxa bilər. Bəs beynin qoxunu iyrənc hesab etməsinə səbəb nədir?

E-saglam.az xəbər verir ki, Florida Universitetinin Tibb Kollecinin alimləri bu mexanizmin necə işlədiyini öyrəniblər. Tədqiqatın nəticələri Molecular Psychiatry jurnalında dərc olunub.

Qoxu hissi bütün hisslərin ən emosionalıdır. Qoxular dərhal canlı xatirələrə və həzzdən iyrəncliyə qədər güclü reaksiyalara səbəb ola bilər. Bununla belə, bu günə qədər hansı sinir dövrələrinin qoxuların qəbulunu beynin emosional mərkəzləri ilə əlaqələndirdiyi aydın deyildi.

Professor Dan Wesson və tədqiqatçı Sarah Sniffenin rəhbərlik etdiyi bir qrup elm adamı, beynin emosiya ilə əlaqəli bölgəsi olan amigdaladakı iki növ hüceyrənin qoxulara emosional reaksiyalar yaratmaqdan məsul olduğunu kəşf etdi.

"Qoxu alma sistemi insanlara bənzəyən siçanlar üzərində aparılan araşdırma, eyni hüceyrələrin beynin digər hissələri ilə qarşılıqlı əlaqəsindən asılı olaraq ya müsbət, ya da iyrənc qoxu yarada biləcəyini müəyyən edib. Bu, eyni qoxunun fərqli insanlarda əks reaksiyalara səbəb ola biləcəyini izah edir", - Wesson dedi.

Bu mexanizmləri başa düşmək TSSB, narahatlıq və ya autizm kimi qoxulara qarşı həssaslığı olan insanlara kömək edə bilər. Gələcəkdə alimlər xəstəxananın qoxusu xəstəni panikaya salması kimi həddindən artıq reaksiyaları düzəltmək üçün üsullar hazırlamağa ümid edirlər.

Tərcümə: Könül Oruc

E-saglam.az

Əlaqəli Xəbərlər

Oxuduğunuz xəbərlə əlaqəli digər məqalələr

Taglər

Bizi Facebook-da izləyin
Bizi Instagram-da izləyin

Yeniliklərdən xəbərdar olun

Həftəlik tibbi xəbərlər və məsləhətlər üçün abunə olun