ABŞ-da yaşayan Patrik Ensli yalnız qırmızı ət istehlak etdiyi pəhriz sayəsində 60 kilo arıqladığını bildirib.
E-saglam.az xəbər verir ki, Ensli bu pəhrizin ona daha enerjili hiss etdirdiyini və depressiyadan xilas olmasına kömək etdiyini söyləsə də, mütəxəssislər belə bir qidalanma tərzinin ciddi sağlamlıq riskləri yaratdığını qeyd edir.
Sağlamlıq riskləri
Harvard Universitetinin 2023-cü ildə apardığı araşdırmaya görə, həftədə iki porsiya qırmızı ət istehlakı tip 2 diabet riskini artırır. Oksford Universitetinin məlumatına əsasən isə, gündə 50 qram qırmızı ət ürək xəstəliyi riskini 18 faiz artırır. Ümumdünya Xərçəng Araşdırma Fondu qırmızı ətin həddindən artıq istehlakının kolon xərçəngi riskini yüksəltdiyini bildirir.
Bununla belə, bəzi mütəxəssislər qırmızı ətin sağlamlığa zərərli təsirlərinin şişirdildiyini düşünür. İngilis kardioloq Dr. Aseem Malhotra bu iddiaları dəstəkləyən kifayət qədər elmi sübutun olmadığını vurğulayır.
Tövsiyələr
Amerika Ürək Assosiasiyası həftədə 2-3 porsiyadan çox qırmızı ət istehlak etməməyi tövsiyə edir. Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı isə həftəlik qırmızı ət miqdarının 500 qramdan artıq olmamasını müdafiə edir.
Qidalanma mütəxəssisləri balanslı pəhrizi qorumağın və C vitamini, lif kimi vacib qida maddələrini nəzərə almağın sağlamlıq üçün vacib olduğunu bildirir. Yalnız qırmızı ətə əsaslanan pəhrizlər uzunmüddətli sağlamlıq problemlərinə yol aça bilər.
Könül Oruc